Καρκίνος Νεφρού

Επιδημιολογία

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του νεφρού;

 

Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα ή αδενοκαρκίνωμα νεφρού αποτελεί το 3% των κακοήθων νεοπλασμάτων που εμφανίζονται στα ενήλικα άτομα. Είναι ο συχνότερος νεφρικός όγκος σε ποσοστό που φτάνει και το 85%.

Παράγοντες Κινδύνου - Πρόληψη

Ποιοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο του νεφρού;

 

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του νεφρού εμφανίζονται στην πέμπτη και έκτη δεκαετία της ζωής. Αν και έχουν περιγραφεί περιπτώσεις σε μικρότερες ηλικίες, η νόσος εμφανίζεται σπάνια σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών. Μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο νεφρού έχουν οι άντρες. Η επίπτωση του καρκίνου νεφρού ποικίλει ανά τον κόσμο. Τα χαμηλότερα ποσοστά της νόσου παρατηρούνται στην Ασία και στην Αφρική, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά παρατηρούνται στους Καυκάσιους.

Συμπτωματολογία

Υπάρχουν συμπτώματα ενδεικτικά του καρκίνου του νεφρού;

 

Ο καρκίνος του νεφρού μπορεί να είναι ασυμπτωματικός ή να εμφανιστεί με ποικιλία συμπτωμάτων. Τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα ανακαλύπτονται τυχαία περιπτώσεις καρκίνου του νεφρού, λόγω της ευρείας χρήσης των υπερήχων και της αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας. Το 25-40% των όγκων ανευρίσκονται τυχαία. Αρκετά συχνά (σε ποσοστό 40-60%) διαπιστώνεται αίμα στα ούρα, είτε ως μακροσκοπική αιματουρία (κόκκινα ούρα) ή μικροσκοπική αιματουρία (ερυθρά αιμοσφαίρια σε γενική ούρων). Πόνος στην οσφύ ή ψηλαφητή μάζα παρατηρούνται μόνο στο 10-15% των περιπτώσεων. Στο 1/3 των περιπτώσεων ως πρώτη εκδήλωση παρατηρούνται συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο βήχας, η απώλεια βάρους και διάχυτα οστικά άλγη και εμφανίζονται σε περίπτωση μεταστατικής νόσου.

Διαγνωστική Προσέγγιση

Σε ποιες εξετάσεις υποβάλλεται ένας ασθενής με υποψία καρκίνου του νεφρού;

 

Οι κύριες διαγνωστικές μέθοδοι συμπεριλαμβάνουν το υπερηχογράφημα, την αξονική και τη μαγνητική τομογραφία. Οι εξετάσεις αυτές χρησιμοποιούνται επίσης για να ελεγχθούν και άλλα όργανα στο θώρακα και την κοιλιά όπου μπορεί να ανευρεθούν μεταστάσεις. Το σπινθηρογράφημα οστών αποτελεί εξέταση με την οποία ελέγχεται αν η νόσος έχει επεκταθεί στα οστά.

 

 

Πως τίθεται η διάγνωση του καρκίνου του νεφρού;

 

Η οριστική διάγνωση της νόσου τίθεται με την ιστολογική εξέταση μέσω βιοψίας του όγκου. Ανάλογα με την έκταση της νόσου, η βιοψία πραγματοποιείται είτε χειρουργικά είτε διαδερμικά με παρακέντηση της βλάβης υπό αξονικό τομογράφο.

Θεραπευτική Αντιμετώπιση

Ποιες είναι σήμερα οι διαθέσιμες θεραπείες;

 

Στα αρχικά στάδια της νόσου η θεραπεία εκλογής είναι η χειρουργική εξαίρεση. Αναλυτικότερα, στην περίπτωση που ο καρκίνος εντοπίζεται μόνο στο νεφρό, το χειρουργείο είναι η πλέον χρησιμοποιούμενη θεραπεία η οποία προσφέρει και τη δυνατότητα ίασης. Υπάρχουν και άλλες επεμβατικές μέθοδοι, εκτός από το χειρουργείο, που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία εντοπισμένης νόσου. Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (διαδερμική ή λαπαροσκοπική κρυο- ή θερμο-θεραπεία) όπου με τη χρήση ειδικών εργαλείων τα οποία τοποθετούνται στον όγκο μέσα από μικρές τομές του σώματος, καταστρέφεται ο όγκος με την εφαρμογή υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών.

 

 

Όλοι οι ασθενείς με καρκίνο του νεφρού λαμβάνουν την ίδια θεραπεία;

 

Η θεραπευτική στρατηγική που θα ακολουθηθεί σε κάθε ασθενή είναι εξατομικευμένη και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που έχουν σχέση με το στάδιο της νόσου, την ηλικία και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

Τι επιλογές υπάρχουν αν η νόσος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά;

 

Σε εκτεταμένη νόσο μπορεί να χρειαστεί ένας συνδυασμός θεραπειών. Ο μεταστατικός καρκίνος νεφρού είναι συνήθως ανθεκτικός στη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία, αλλά ανταποκρίνεται καλά στην ανοσοθεραπεία, στους βιολογικούς παράγοντες και στις στοχεύουσες (targeted) θεραπείες. Συγκεκριμένα, οι στοχεύουσες θεραπείες, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της γνώσης της γενετικής και μοριακής βάσης του καρκίνου, έχουν επικρατήσει στην αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του νεφρού και έχουν το πλεονέκτημα συγκριτικά με την κλασική χημειοθεραπεία, ότι στοχεύουν μόνο τα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας ανεπηρέαστα τα φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού. Επιπλέον, η ανοσοθεραπεία διαδραματίζει καίριο ρόλο στη θεραπεία για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του νεφρού.