Καρκίνος Ουροδόχου Κύστεως

Επιδημιολογία

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως;

 

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως είναι ο πιο συχνός καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος και ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος του ουρογεννητικού συστήματος μετά τον καρκίνο του προστάτη, με τους άντρες ασθενείς να είναι τρεις φορές περισσότεροι από τις γυναίκες.

Παράγοντες Κινδύνου - Πρόληψη

Ποιοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο ουροδόχου κύστεως;

 

Αφορά συνήθως ανθρώπους άνω των 50 ετών, με το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών να είναι άνω των 70. Στους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο ουροδόχου κύστεως συμπεριλαμβάνονται το κάπνισμα και η επαγγελματική έκθεση, όπως σε πυροσβέστες και σε εργάτες στις καπνοβιομηχανίες, σε βυρσοδεψεία, σε πετρελαϊκές εταιρίες και σε εργοστάσια παραγωγής βαφής.

Συμπτωματολογία

Υπάρχουν συμπτώματα ενδεικτικά του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως;

 

Συχνά ο καρκίνος ουροδόχου κύστεως προκαλεί αιματουρία ή άλλες διαταραχές στην ούρηση όπως πόνο ή συχνουρία, ακόμα και σε αρχικά στάδια και αυτός είναι ο λόγος που συνήθως ανακαλύπτεται νωρίς. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως τα συμπτώματα αυτά υποκρύπτουν πάντοτε κακοήθεια καθώς με την ίδια εικόνα εμφανίζονται και καλοήθεις παθήσεις του ουροποιητικού όπως λοίμωξη ή λιθίαση. Σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου μπορεί ο ασθενής να παραπονιέται για δυσκολία στην ούρηση λόγω αποφρακτικών φαινομένων, άλγος στη ράχη, αδυναμία και κακουχία, ανορεξία και απώλεια βάρους και οστικά άλγη.

Διαγνωστική Προσέγγιση

Πως τίθεται η διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως;

 

Η εξέταση εκλογής για τον έλεγχο της ουροδόχου κύστεως είναι η κυστεοσκόπηση, κατά τη διάρκεια της οποίας γίνεται επισκόπηση του εσωτερικού της κύστεως και λήψη βιοψιών από ύποπτες βλάβες.

 

 

Μετά τη διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως τι ακολουθεί;

 

Μετά τη διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, γίνεται σταδιοποίηση με αξονική ή μαγνητική τομογραφία κοιλίας και αξονική τομογραφία θώρακος για ανεύρεση πιθανών απομακρυσμένων μεταστάσεων.

Θεραπευτική Αντιμετώπιση

Ποιες είναι σήμερα οι διαθέσιμες θεραπείες;

 

Το 75 % των καρκινωμάτων ουροδόχου κύστεως είναι επιφανειακά κατά τη διάγνωση και μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια κυστεοσκόπησης. Ακολουθούν συνήθως ενδοκυστικές εγχύσεις χημειοθεραπευτικών σκευασμάτων. Το ποσοστό υποτροπής μετά την αρχική θεραπεία κυμαίνεται από 50-80% και το 10-25% εξελίσσονται σε διηθητικό καρκίνο.
Στους διηθητικούς τοπικά προχωρημένους καρκίνους χορηγείται συνήθως χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία και ακολούθως γίνεται χειρουργική αφαίρεση της κύστεως (ολική κυστεκτομή). Στους μεταστατικούς καρκίνους ουροδόχου κύστεως οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν κυρίως τη χημειοθεραπεία.