Κωνσταντίνος Συρίγος – Alpha TV “Οδηγός Καλής Ζωής” 23-5-21

ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ Η ΣΧΕΣΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Τα νούμερα δυστυχώς είναι αμείλικτα. Από τους 10 ανθρώπους που προέρχονται από τον καρκίνο του πνεύμονα, οι 9 είναι καπνιστές. Ναι, υπάρχει και ένας που δεν κάπνισε ποτέ, αλλά οι 9 είναι καπνιστές. Από την άλλη, γιατί η επιδημιολογία είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις, για κάθε έναν που έρχεται και έχει καρκίνο και είναι καπνιστής, υπάρχουν και 9 που είναι καπνιστές και δεν έχουν καρκίνο, που όμως δεν είναι καλό γιατί έχουν άλλα πράγματα.

 

Ο ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Ο πνεύμονας είναι ένα όργανο που όταν πάσχει δίνει πολύ εύκολα συμπτώματα. Δίνει βήχα, δίνει δύσπνοια, μερικές φορές αιμόπτυση -δηλαδή με τον βήχα να βγάζουμε αίμα-, δίνει πόνο. Μερικές φορές αυτά τα συμπτώματα οφείλονται σε νοσήματα του πνεύμονα, αλλά οφείλονται και σε συμπτώματα του υπόλοιπου οργανισμού που αντανακλώνται στον πνεύμονα. Το πρόβλημα με τα συμπτώματα του αναπνευστικού είναι ότι έρχονται λίγο λίγο σταδιακά και έτσι εξοικειωνόμαστε.

 

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Από την πρώτη στιγμή που το κόβεις, μετά από λίγες ώρες βελτιώνεται η αναπνοή μας και η οξυγόνωση στο αίμα. Μετά από μερικά χρόνια βελτιώνεται ο κίνδυνος -χωρίς να εξομοιώνεται- για καρκίνο και στη δεκαετία φτάνει να είναι σχεδόν ταυτόσημος με τους μη καπνιστές.